RETROKOERS

67ste kampioenschap van Kessel

08 JULI 2023

Ook dit jaar vieren we op de 2de zaterdag van juli opnieuw de jaarlijkse Kesselse hoogdag onder de vorm van het Kampioenschap van Kessel, onder velen eerder bekend als De Retrokoers. Deze wordt ook dit jaar georganiseerd door Veloclub Torenven, in samenwerking met café Torenven. Het startschot komt dit jaar uit de handen van Patrick Verschueren met aan zijn zijde Jef Lieckens. Na de koers is er nog een gratis optreden van de in Kessel al even beruchte Rumble Dolls! U ziet, geen enkele reden om niet af te zakken naar Café Torenven!

OVER DE KOERS

Na twintig jaar van stilte, komt het Kampioenschap van Kessel weer tot leven.

Het eerste kampioenschap van Kessel werd in 1935 georganiseerd en alleen in 1940 was er een onderbreking omwille van de oorlog. Tot 1995 was het Kampioenschap van Kessel een echt volksfeest in Kessel-Statie waar mensen van heinde en verre naar toe kwamen. De cafés zaten tot ’s morgens vroeg stampvol en het was een echte hoogdag, die eerste dinsdag van het bouwverlof. Maar in de jaren ’90 kwamen er steeds minder coureurs aan de start en werd ook de financiering van het hele gebeuren een moeilijke zaak, zodat midden de jaren ’90 het Kampioenschap van Kessel een stille dood stierf. 1 mei 2014 werd café Torenven heropend en dat zorgde voor een boost in het uitgaansleven in Kessel-Statie. Torenven was ook al van in de jaren ’30 een begrip en is op weg om dat ook nu weer te worden. De mooie gevel, de prachtige binneninrichting, de vriendelijke bediening en de troef bij uitstek: de gratis hapjes die geserveerd worden, iets waarvoor mensen van heinde en verre afzakken, tot Nijlen en Lier toe. Omdat café Torenven bewees dat een oude glorie kan verrijzen, dachten de uitbaters dat ze dit ook konden verwezenlijken met een andere oude glorie, het kampioenschap van Kessel. Vergaderingen werden belegd, ideeën gespuid en sponsors gezocht en toen was er plots witte rook: op 12 juli 2016 ging het 61e Kampioenschap van Kessel door en ondertussen zitten we al aan de 65e editie! De tijden zijn veranderd, en dus is ook het reglement een beetje aangepast. De organisatie gaat de weg op van de retrokoersen: geen klikpedalen, versnellingen op de buis en geen geschoren benen, dit alles om terug te gaan naar de tijd van toen en de koers voor iedereen plezant te houden. Het grootste verschil met vroeger is dat ook renners van buiten Groot-Kessel mogen meerijden, maar de eerste renner van Kessel die de finish overschrijdt, is de nieuwe kampioen van Kessel. Moest er iemand anders winnen, krijgt die uiteraard ook een prijs en zijn naam wordt ook vermeld op de erelijst, maar de eretitel van “kampioen van Kessel” blijft voorbehouden voor Kesselaars.

We verwachten jullie allemaal op het 66e Kampioenschap van Kessel op zaterdag 8 juli. De start zal gegeven worden om 19u.

De organisatie
Veloclub Torenven

PROGRAMMA

19ustart “67e Kampioenschap van Kessel”

Eerste ronde wordt achter de ceremoniewagen gereden, hierna 15 rondes koers over 55km.
Elke ronde premiespurt voor waardebonnen.
Inschrijven van 16u tot 18u uur in Café Torenven.
Inschrijving: 10 euro
Na afloop prijsuitreiking aan Café Torenven. Eerste drie van de koers rijden prijs, eerste Kesselaar wordt de “Nieuwe kampioen van Kessel”
Prijzenpot 50.000BEF aan waardebons!
Randanimatie: Harmonie Culturalia
Na de koers gratis optreden van Rumble Dolls

HET STARTSCHOT

INSCHRIJVEN

Schrijf je nu in via https://www.eventbrite.com/e/tickets-test-event-494868534107

REGLEMENT

Het is een retrokoers, dus geen motor­, auto­, vlieg­ of tractorkoers

Retro wil zeggen: gelak vruuger

Dus: geen vitessen aan het suur

Geen klikpedalen, uw voeten zullen zo wel in de rimmekes blijven

Geen geschoren benen, retro is veur echte venten

Omdat we veronderstellen dat de meeste deelnemers nog wat hersencellen over hebben, is een helm verplicht (geen worstenhelm)

Den eerste die over de meet komt, wint

Bij discussie beslist de jury

U kan altijd beroep aantekenen tegen een beslissing van de jury

De jury heeft altijd gelijk, dus punt 9 is eerder zinloos

Een deelnemer moet minstens 18 jaar zijn, we willen geen gezever met pap’s of mama’s die niet graag heben dat hun zoon op café moet gaan om zich in te schrijven

De inschrijving bedraagt 200 Frank( of voor degenen wiens Belgisch geld op is, 5 Euro) en hetzelfde bedrag als waarborg voor de nummer. Weest niet ongerust, dat geld krijg je achteraf terug als ge uwe nummer binnenbrengt en als ge braaf zijt en niet zaagt, krijgt ge nog wat bonnekes ook.

De eerste twee rondes worden achter de koerswagen gereden zodat niemand er van in het begin af moet. Dan volgen 15 rondes superspannende topsport.

Elke ronde is er een premiespurt voor een waardebon.

Den eerste elke ronde bij die spurt krijgt die bon, de rest krijgt niks en moet maar wat beter zijn best doen

Den eerste van Kessel die over de meet komt na vijftien toeren is de “Kampioen van Kessel” een titel die meer betekent dan Olympisch kampioen, want de vorige winnaar heeft er twintig jaar mee rond kunnen lopen. Om mee te dingen naar de prijs van “Kampioen van Kessel” moet je in Kessel ingeschreven staan of kunnen aantonen dat je minstens de helft van je leven in Kessel gewoond hebt

Vanaf half vijf ’s middags kunde inschrijven, om zes uur stoppen we met de inschrijvingen. Degenen die te laat zijn, kijken naar punt 9 van het reglement maar beter nog naar punt 10.

SPONSORS

Historiek

2016

2017

2021